Ohlédnutí za Festivalem

(celý organizátorský tým zleva: Bobby, Reziel, Petrius, Tomi a Limonáda)

Od PostApo festivalu uplynulo už docela dost dní a já si dovolím nějaké ohlédnutí a shrnutí z pohledu hlavního tvůrce. Pro ty, kteří by to třeba nechtěli číst celé, ale napřed zmíním, o čem tohle ohlédnutí bude. :-)
Nejprve něco o tom, jak festival vznikl a proč. Pak rozeberu jednotlivé položky programu, zmíním i použité zdroje (např. nějaká zábavná videa) a napíšu i něco o tom, jak to plánujeme na příště. A úplně na konci pak najdete seznam všech veřejných výstupů (hlavně seznam fotogalerií z akce).

Jak to teda vzniklo?
Pamětníci si určitě pamatují Metroplexy. Proběhly dva (SpP 3 a SpP 4). Šlo o mix párty a larpu. Účelem bylo zpřístupnit hráčům larpů postapo estetiku aniž, by kvůli tomu museli opouštět město. Akce probíhaly totiž v Hale C, prostoru přímo v Praze kousek od zastávky metra. V tomto směru byla akce velice úspěšná. V jiných ohledech byl výsledek spekulativní, ale vzhledem k tomu, že provoz Haly C byl ukončen, nebylo potřeba nad tím moc bádat.
S objevením vhodného prostoru na Letné myšlenka postapo párty zase ožila. Tentokrát jsem se ale chtěl vyvarovat larpu, který by v takovém prostředí a pro tolik lidí stejně nebyl moc silný. Místo to jsem se soustředil spíše na informační a zábavnou hodnotu takové akce. Vznikl PostApo Festival a celý tým jeho pořadatelů. Jeho cílem bylo především informovat o akcích v postapo stylu a spojit komunitu. To se povedlo víc, než jsme původně čekali! Dorazilo přes 200 účastníků z řad postapo veteránů ale i úplně neznámých nováčků. Obzvláště pro mě měla akce nemalý informační význam. V tomto nastoleném trendu chceme určitě pokračovat dál.

(uv-aktivní dekorace venku)

Co bylo možné vidět?
Tak především jste mohli potkat přes dvě fanoušků postapa, z nichž většina přišla oblečená ve velice slušných kostýmech. Kromě pokecu samozřejmě bylo možné omrknout jejich kostýmy a nechat se inspirovat.

(na zdraví!)

Atmosféru velice podpořil stav prostoru, ale také dekorace od Bobbyho. V hale bylo možné obdivovat obří totemy a různě po areálu bylo možné obdivovat i prvky rozzářené pomocí UV lamp.

 (postery a část stánku Methancity)

Svůj prostor dostaly i mnohé postapo akce. A to jednak ve formě jednotných informačních posterů vyvěšených ve vstupní hale, tak i formou jakýchsi „stánků“. V nich přímo pořadatelé akcí, či jejich fandové osobně představovali tyto akce. Bylo tak možné vidět v akci propagandu Světostátu z larpu Methancity. Také zajímavé kostýmy z Fallout larpu nebo si třeba zkusit detektory artefaktů z Pustiny PA. Přítomní byli i organizátoři dalších akcí jako je například Junktown, Apokalypse  weekend nebo třeba Stalker.
V tomto shledávám akci za velice úspěšnou a hodláme ve spolupráci a dalšími organizátory pokračovat. Postery dělal Reziel a brzo je zveřejníme na webu.

(pátek byl vskutku divoký!)

Co se programu týče, tak ten v pátek moc organizovaný nebyl. Spíše se stavělo, kecalo a popíjelo. Za to v sobotu už běžel program lineární, kdy jsme chtěli, aby se jeho jednotlivé body nekřížily. Příště to uděláme jinak. Křížení bude, takže si účastník bude moct vybrat z více variant v jeden okamžik. Kolem poledne svůj prostor dostali hráči Kruté hry a zájemci o ní. Někteří si jí vyzkoušeli nově i na vlastní kůži! Večer se pak konal turnaj, o kterém budu ještě psát. 

(Limonáda přednáší)

Přednáška o tvorbě kostýmů od Limonády byla určená především pro nováčky. Spíše než inspirací se zabývala konkrétními postupy výroby a patinování. Vycházela částečně z návodu, který jsme spolu před akcí revidovali. V něm i najdete popsané některé ze zmíněných postupů a také nějaké zdroje inspirace. Přednáška byla jakýmsi souhrnem tutoriálů, které můžete najít roztroušené různě po internetu a zkušeností, které Limonáda má ze své umělecké praxe. Příště k tématu budeme chtít přistupovat více individuálně podle zájmu a potřeb účastníků (určitě nebude chybět možnost si nějak vylepšit svůj vlastní kostým přímo na místě). S touto částí programu nám můžete pomoct i vy!

(Míša své posluchače málem odehnala prohlášením, že sama už taky trochu září)

Následovala velmi sledovaná přednáška Michaely Bušovské, která věnuje nemalou část svého času Černobylské Zóně. Míše má oprávnění zde provádět turisty a sama v Zóně strávila bez přehánění část svého života. Její vyprávění bylo velice zajímavé a v mnoha ohledech dost konkrétní a detailní. Kdybyste chtěli Zónu navštívit nebo si jen s Míšou popovídat, neváhejte jí kontaktovat! Má profil na FB a také webovby. Pokud vás Černobyl zajímá tak se toho dá na netu najít spousta. Příjemně dávkované jsou věci ohledně Černobylu celkem pravidelně na FB stránkách ChernobylZone.CZ

(byli k ochutnání pečení potkani, ale i rozličný hmyz)

Dalším bodem byla přednáška o postapo jídle. Jakési zamyšlení nad tím, co by lidi jedli v opravdové nouzi nebo co už ve skutečnosti jedí. Nezabýval jsem se tedy ani tolik konkrétními tipy, co v přírodě se dá jíst (skoro všechno), ale spíše obecně některými zdroji živin a motivací je jíst. Pro některé šlo zjevně o nové, zajímavé a mnohdy dost šokující informace :-) Největší ohlas měly samozřejmě ochutnávky. K dispozici bylo několik upečených potkanů, několik druhů kořeněného hmyzu, placky s příměsí žaludové mouky, sušené žaludy a bukvice…
Je jasné, že podobné „exotické“ věci mají své fandy a dá se čekat, že je budete mít možnost ochutnat třeba na Junktownu nebo dalším PostApo Festivalu! Nakonec uvedu ještě pár zdrojů, které si zaslouží svojí pozornost samostatně:

Dokument o muži, který už řadu let zužitkovává zvířecí mršiny na jídlo (i s českými titulky!)
Článeček (a video) o Japoncích, kteří se pokouší k jídlu recyklovat své vlastní výkaly.
O tom, že pravá krize ještě nepřišla svědčí také to, kolik jídla západní svět vyhodí.
Ale určité náznaky už jsou...
Alternativním zdrojem potravy může být právě hmyz.
Číňani zas zkoumají šváby, jestli by se nedali použít v medicíně
Také doporučuji knihu Tři svíce za budoucnost, která vám docela uvěřitelně přiblíží, že nějaká krize nám určitě ještě hrozí. Dá se i stáhnout, ale radši si jí kupte, pro případ, že by přišel blackout ;-)


(turnaj v Kruté hře byl pro mnohé strhující!)
.
Od teorie jsme se přesunuli k praxi. K vidění byl turnaj v Kruté hře, kterou jsme před lety vyvinuli pro první Metroplex podle filmu Salute of the Jugger. Turnaje se účastnily čtyři týmy – tři stabilní a jeden sestavený poměrně narychlo. Vyhrál tým veteránů – Červené vrány. Turnaj měl hodně diváků a komentáře ze strany moderátorů ho celý pozvedly o laťku výše. Záznam celého turnaje od Patricka zpracovaný Mathym najdete na youtubu. Celému turnaji (a vlastně festivalu) hodně prospělo, že byl komentovaný téměř profesionálními moderátory.
Pro nás pro hráče měl turnaj přínos jednak v atmosféře a podpoře od diváků, tak také v tom, ze vybudil k aktivitě nové hráče. Doufáme, že jim toto nadšení vydrží. Pokud Vás Krutá hra zajímá více, navštivte určitě naše facebookové stránky.

(Radioactive Flowers v akci)

Taneční vystoupení dívek Radioactive Flowers rozproudilo krev nejen přihlížejícím mužům, ale i některým dívkám. Radioactive Flowers jsou přesně takové, jak jejich název napovídá. Jak vás jednou osvítí jejích přítomnost, jen tak se z toho nevzpamatujete. Skupinu vedla Raila, která ve svém volném čase vytváří choreografie pro taneční skupinu Neela Kahani (volné sdružení tanečnic Dance Fusion) a věnuje se tanečnímu divadlu a muzikálovému tanci (Zvoník od Matky Bozi, Divadlo pro Slepé).

(divadlo bylo plné akce a humoru v krátkém čase)

Humorem pro změnu zaútočili na hosty Paleťáci – členové improvizačního souboru z Pardubic. Byl to experiment, ale Paleťáci se ho chopili s veškerou grácií a dokázali, že i zábavné performance mají na Festivalu své místo! Dá se čekat, že tuto část programu nevypustíme. Pokud vás improvizační divadlo zaujalo, doporučujeme vám sledovat Improligu, která se odehrává po celé republice. Pokud byste chtěli svojí pozorností uctít přímo Paleťáky, podívejte se, kde budou hrát přímo na jejich stránkách

(k večeru bylo možné si poslechnout hudbu různých žánrů)

Následovala hudební sekce, která pro nás byla zároveň nejvíce kontroverzní částí. Je dobré si říct, že na rozdíl od hudebních festivalů ten náš nesdružoval fanoušky podle oblíbeného hudebního stylu, ale zájmu o postapo. Tedy muziku jsme volili různorodou stejně, jako byli různorodí hosté festivalu (někteří k večeru už dost zmožení...). I přesto si každá kapela našla své fanoušky. Bylo tedy možné si poslechnout punkový Gambrinus, trashmetalovou Averzi, klidnější Iguana Bob (postapo rock/dark jazz), veselou a skočnou Jamchestru (jungle-jazz) a nakonec nám zahrál DJ Blofeld (DnD s postapo samply). Za zvučení velký dík Láďovi z Jamchestry a o kapely a stage se staral Tomi.
Hudby se do příště určitě nechceme vzdávat. Spíše jí rozložíme více po programu, ale také prostoru (budeme usilovat o navýšení počtu použitelných místností)

(Mike vyhrál první místo v celkem rovném boji)

V pauzách mezi jednotlivými kapelami byla vylosována tombola a také vyhodnocena soutěž o nejlepší kostým. Porotců bylo šest, půl na půl ženy a muži a sledovali různé cíle. Od estetiky, přes účelnost, tak třeba také patinu, nápad a i představení charakteru předlohy.

V neděli po ránu se začali balit a odjíždět ti, kteří zůstali přes celou noc. Prostor jsme měli uklizený někdy okolo druhé odpolední. S dobrým pocitem jsme vyrazili domů...

A teď tedy ty slíbené ohlasy :-)
Jedním z efektů postapo festivalu bylo, že se dal do kupy rozsáhlý tým, který bude pořádat podobný, ale venkovní festival Junktown, všichni jste zváni!


Krátký report o nás vyšel i v dubnovém čísle tištěné Pevnosti.

Reportáž o nás napsala i dívka, která ještě nikdy na podobné akci nebyla. O to víc nám lichotí její zhodnocení akce :-)

Dostavilo se taky mnoho fotografů
Především Viper - výběr fotek na FB + jeho kompletní galerie

Na chvíli se stavil Ondra Pěnička

Fotil Charles - výběr fotek na FB + jeho galerie s komentářem

Nemalým překvapením pro nás byl Jirka Šeda, který vydržel fotit skoro až do rána!

Na chvíli ve fotokoutku zaskakoval i profesionál Danny Worm.


Pár detailů nastřílel i Láďa Indra

A fotila i Vever

Fotili i natáčeli Jezci, ale jejich záznamy nejsou publikovatelné :-)))


Poděkování

Vám děkujeme za účast, podporu, stálé ujišťování, že to má smysl a skvělé kostýmy!
Velký díky patří i organizačnímu týmu.
Bobby (dekorace), Reziel (Larpy, komunikace s nimi a postery), Tomi (stage a péče o kapely), Petrius (program, promo, finance, prostor...) a Limonáda (organizace, kostýmy)
Velký dík patří i dalším lidem, kteří se na akci podíleli
- těm, kteří pomohli na místě se stavbou a následně s úklidem
- oběma Veronikám za čas strávený na kase
- Pyverrnovi za hasení problémů a pomoc s tombolou a kasou
- Lešimu za pomoc s logistikou
- Nerionovi a Lazarovi za pomoc s Juggery
- Mortanorovi a Marťušákovi za moderování akce a četné připomínky
- Organizátorům a hráčům larpů, že se nechali ukecat k podpoře posterů o jejich akcích a někteří i předvedli své akce naživo!
- všem, kteří přispěli do tomboly
- všem fotografům, domluveným i spontánním
A pak samozřejmě všem účinkujícím:
- Raile a jejím květinkám "Radioactive Flowers"
- Impro divadlu Paleťáci 
- Míše Bušovské za přednášku o Černobylské zóně
- kapele Gambrinus
- kapele Averze
- kapele Iguana Bob
- kapele Jamchestra (i za zvuk) 
Byli jste skvělí!
A nakonec obrovský dík OS Alternativa II (OSA 2), které poskytlo prostor a zajistilo kompletně bar a občerstvení!



(v článku jsou použité fotky od Vipera, Patricka, Ondry Pěničky a Jirky Šedy)

Žádné komentáře:

Okomentovat